وجود ویدئو پروژکتور در خانه حس رفتن به سینما را به شما القا میکند و به همین دلیل، بسیاری از مردم از آنها به عنوان جایگزینی برای تلویزیون خود استفاده میکنند. اما قبل از انجام این کار، بسیاری از مردم نمیدانند چگونه از آنها نگهداری کنند تا زمان بیشتری دوام بیاورند.
از این رو، در این مقاله نحوه نگهداری ویدئو پروژکتور در خانه را شرح خواهیم داد. اگر شما هم در خانه پروژکتور دارید و دوست دارید برای مدت طولانی در کنار شما بمانند و مانند روز اول کار کنند، با ما همراه باشید.
نحوه نگهداری ویدئو پروژکتور
با رعایت نکاتی که در ادامه توضیح خواهیم داد، میتوانید به راحتی از ویدئو پروژکتور خود مراقبت کنید:
ویدئو پروژکتورها ابزارهای ارزشمندی برای سینماهای خانگی، کلاسهای درس و دفاتر کار هستند که تجربهی تماشای تصاویر بزرگ را در یک بستهی نسبتاً کوچک ارائه میدهند. برای اطمینان از اینکه پروژکتور شما به خوبی کار میکند و تصاویر واضح و زندهای ارائه میدهد، لازم است که به طور منظم از آن نگهداری کنید. در ادامه، برخی از نکات و توصیههای مهم برای نگهداری از پروژکتور، شامل تمیز کردن، تعویض لامپ و رفع مشکلات رایج را بررسی میکنیم.
قبل از استفاده از پروژکتور، گرد و غبار را بررسی کنید
قبل از استفاده از ویدیو پروژکتور باید در نظر داشته باشید که دستگاه شما کاملا آماده استفاده است. اولین قدم نیز اطمینان از تمیزی پروژکتور خانگی است. برای کسانی که قصد استفاده روزانه از پروژکتور خود را ندارند یا پس از خرید برای مدت طولانی از آن استفاده نمیکنند، پیشنهاد میشود که ویدئو پروژکتور خود را در یک کیسه ضد گرد و غبار قرار دهند. این امر به جلوگیری از نفوذ گرد و غبار و سایر ذرات به داخل شاسی پروژکتور کمک میکند، که ممکن است به نوبه خود بر عملکرد داخلی ویدئو پروژکتور و منبع نور آن و در نتیجه ویدئویی که ویدیو پروژکتور تولید میکند، تاثیر بگذارد.
برای تمیز کردن نمای بیرونی پروژکتور، ابتدا مطمئن شوید که پروژکتور از هر منبع برقی جدا شده باشد. سپس از یک پارچه مرطوب برای تمیز کردن شاسی پروژکتور استفاده کنید. از هیچ گونه مواد پاک کننده استفاده نکنید. فقط با آب پارچه خود را مرطوب کنید.
هنگام تمیز کردن پروژکتور، پانلهای پلاستیکی را با پارچه پاک کنید. برای قطعات شیشهای، به ویژه لنز، فقط از پارچه میکروفیبر، قلم لنز یا دمنده استفاده کنید.
الف. تمیز کردن بدنه:
گردگیری: از یک دستمال نرم و خشک میکروفایبر برای گردگیری بدنهی ویدئو پروژکتور به طور منظم استفاده کنید. از مواد زبر که ممکن است سطح را خراش دهند، خودداری کنید.
پرهیز از مواد شیمیایی: از استفاده از پاککنندههای قوی پرهیز کنید. اگر لازم شد، دستمال را کمی با آب یا یک پاککننده ملایم و غیر ساینده مرطوب کنید.
ب. تمیز کردن لنز:
پاککردن ملایم: از دستمال مخصوص تمیز کردن لنز یا برس بادی طراحی شده برای لنز دوربین استفاده کنید تا گرد و غبار و لکهها را به آرامی از روی لنز پاک کنید.
محلول تمیزکننده لنز: برای لکههای مقاوم، از محلول تمیزکننده لنز استفاده کنید. محلول را به دستمال بزنید، نه مستقیماً به لنز، تا از نفوذ مایع به داخل پروژکتور جلوگیری شود.
ج. تمیز کردن فیلتر هوا:
نگهداری منظم: بسیاری از پروژکتورها دارای فیلترهای هوا هستند که باید به طور منظم تمیز شوند تا از گرم شدن بیش از حد جلوگیری شود. دستورالعملهای مربوط به نحوهی برداشتن و تمیز کردن فیلتر را در دفترچه راهنمای دستگاه چک کنید.
هوای فشرده: از هوای فشرده برای پاک کردن گرد و غبار از فیلتر و پورتهای تهویه استفاده کنید. این کار به حفظ جریان هوا و کارایی خنککننده کمک میکند.
مقاله چرا فن ویدئو پروژکتور من خیلی پر سروصدا است؟ را مطالعه کنید.
در حین استفاده، مطمئن شوید که تنظیمات درست است
هیچ یک از دریچه های بیرونی ویدئو پروژکتور را مسدود نکنید. چرا که مسدود شدن دریچهها سبب داغ شدن دستگاه میشود. سعی کنید هنگام استفاده به هیچ عنوان این کارها را انجام ندهید؛ قرار دادن پروژکتور روی میز قهوه شلوغ، مبل یا تخت. ویدئو پروژکتور همچنین نباید در یک فضای بسته مانند قفسه کتاب یا کشو قرار گیرد، که ممکن است جریان مداوم هوای مورد نیاز برای خنک کردن ویدئوپروژکتور را مختل کند.
اگر هر زمانی در حین استفاده پروژکتور شما صدای غیرعادی یا صداهایی شبیه ترک خوردن/شکستن تولید کرد، فورا پروژکتور را خاموش کرده و آن را از برق جدا کنید.
بررسی کردن تصویر یا ویدئویی که پخش میکند
راه دیگری برای مراقبت از ویدئو پروژکتور خانگی این است که در حین استفاده، به تصویر یا ویدئویی که در حل پخش است، دقت کنید. اگر کیفیت تصویر ایدهآل نیست، میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
بررسی کنید که روشنایی تصویر چگونه است؛ خیلی کم یا زیاد است. در این صورت، منوی روی صفحه پروژکتور را باز کنید و ساعات نوشته شده روبری گزینه لامپ پروژکتور را بررسی کنید و سپس مشکل را به نمایندگی یا شرکت سازنده گزارش دهید.
تصویر دارای آثار کثیفی یا لک است؛ اگر چنین است، ابتدا از یکی از ابزارهای تمیزکننده ذکر شده در بخش قبل برای تمیز کردن لنز پروژکتور استفاده کنید. اگر این مشکل را حل نکرد، با فروشگاه یا نمایندگی تماس بگیرید.
به طبیعی بودن رنگ تصویر دقت کنید؛ اگر رنگ تصویر با رنگی که قبلا از ویدئو پروژکتور میدیدید مطابقت ندارد، از تصویر عکس بگیرید و با فروشگاه آی پروژکتور تماس بگیرید.
پس از اتمام کار، لامپ را بررسی کنید
پس از اتمام کارتان با ویدئو پروژکتور نیز اقداماتی وجود دارد که حتما باید آنها را انجام دهید. با رعایت این نکات میتوانید مطمئن شوید که دفعه بعد پروژکتور شما به درستی کار خواهد کرد:
پس از خاموش شدن برق، قبل از اینکه پروژکتور را از منبع برق جدا کنید، مدتی زمان دهید تا سیستم خنک شود. این امر به شما کمک خواهد کرد که از سلامت لامپ تصویر ویدئو پروژکتور مطمئن شوید.
حتی پس از خنک شدن، لامپ پروژکتور را لمس نکنید. این امر به این دلیل است که روغن و اثر انگشتان شما میتواند بر روی لامپ باقی بماند که ممکن است دفعه بعد روی سطح بسوزد و در نتیجه مانع از عملکرد صحیح ویدئو پروژکتور خانگی شود.
اگر قصد ندارید برای مدتی از پروژکشن استفاده کنید، پروژکتور را از منبع تغذیه جدا کنید.
الف. نظارت بر عمر لامپ:
چک کردن ساعات استفاده: بیشتر ویدئو پروژکتورها تعداد ساعتهای استفاده از لامپ را ثبت میکنند. این مورد را در منوی تنظیمات بررسی کنید.
نشانههای کاهش نور: اگر تصویر کمنور به نظر میرسد یا رنگها در حال محو شدن هستند، ممکن است زمان تعویض لامپ رسیده باشد، حتی اگر هنوز به حداکثر عمر خود نرسیده باشد.
ب. تعویض لامپ:
خاموش کردن و خنک شدن: همیشه قبل از تلاش برای تعویض لامپ، ویدئو پروژکتور را خاموش کرده و اجازه دهید کاملاً خنک شود.
مراقبت هنگام دستکاری: دستورالعملهای سازنده را به دقت دنبال کنید. از دستکش یا دستمال برای دست زدن به لامپ جدید استفاده کنید، زیرا چربی دستها میتواند به لامپ آسیب برساند.
دور ریختن صحیح: لامپ قدیمی را به درستی دور بیندازید، زیرا لامپ ویدئو پروژکتور ممکن است حاوی مواد خطرناک مانند جیوه باشند.
مراقبت منظم و نکات دیگر
فراتر از نکات داده شده در بالا، پیشنهاد میشود که دیتا پروژکتور خود را حداقل سالی یکبار تمیز کنید. این کار اگر در کنار مراحل نگهداری ذکر شده انجام گیرد، به کاهش احتمال خرابی پروژکتور، بهبود کیفیت تصویر پروژکتور و حفظ طول عمر پروژکتور و از آن مهمتر لامپ تصویر آن کمک میکند. در اینجا چند نکته مرتبط دیگر وجود دارد که به طور مشابه به نگهداری از ویدئو پروژکتور شما کمک میکند:
فقط از لوازم جانبی برق که به طور خاص توسط سازنده تعیین شده است، مانند سیم برق سه شاخهای، استفاده کنید. اگر مطمئن نیستید که از کدام لوازم جانبی استفاده کنید، با فروشنده محلی یا برق محلی خود تماس بگیرید.
سیم برق را با دست خیس لمس نکنید.
ویدئو پروژکتور خود را به هر دوشاخهای وصل نکنید. این به جلوگیری از خطر آتش سوزی یا شوک الکتریکی کمک میکند.
نشانههایی که نشان میدهد لامپ تصویر خراب است
لامپهای دیتا پروژکتور با از دست دادن قدرت و افزایش فشار در داخل لامپ به تدریج توانایی پخش تصویر خود را از دست میدهند. لامپ به شکل ظریفی کم نور میشود که همین امر تاثیر مخربی بر نمایشگر و پروجکشن خواهد داشت.
زمانی که کم نور شدن تصویر محسوس شد باید لامپ را تعویض کنید. پروژکتور شما ممکن است یک ساعت شمار داشته باشد که به شما امکان میدهد بدانید چه زمانی لامپ باید تعویض شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ویژگی، راهنمای پروژکتور خود را مرور کنید. برخی از پروژکتورها دارای فیلتر هوا هستند. هدف از فیلتر هوا جلوگیری از تجمع گرد و غبار در داخل پروژکتور است. تجمع گرد و غبار از جریان هوا جلوگیری میکند و این می تواند از خنک شدن پروژکتور در طول کار آن جلوگیری کند. اگر این گرما به طور موثر دفع نشود، ممکن است به پروژکتور آسیب برساند یا طول عمر لامپ را کاهش دهد. به همین دلیل است که هنگام تعیین محل نصب پروژکتور خود باید به نیاز به جریان هوای کافی توجه شود.
اهمیت نگهداری درست از ویدئو پروژکتور
نگهداری صحیح و منظم برای طول عمر و عملکرد پروژکتور بسیار مهم است. مانند هر ابزار فنی دیگری، هر چه بیشتر به از آنها مراقبت کنید، کار خواهد کرد. میتوانید به آن به چشم ماشین خود نگاه کنید. برای اینکه بهترین کار را انجام دهد نیاز به بررسی های گاه به گاه و تنظیم دقیق دارد.
بنابراین، مطمئن شوید که پروژکتور خود را حداقل یک بار در سال، به طور ایدهآل فصلی، سرویس و بررسی خواهید کرد. با این کار میتوانید مطمئن شوید که کیفیت تصویر روشنتر و واضحتر خواهد بود، از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری میکند و طول عمر پروژکتور شما را افزایش پیدا میکند. بنابراین، واقعا هیچ دلیلی وجود ندارد که تعمیر و نگهداری پروژکتور را جدی نگیرید!
پروژکتورها معمولا قطعات دستگاه هایی نسبتا بدون نیاز به تعمیر و نگهداری هستند. درواقع، تنها مشکلی که ممکن است بعدها برای ویدئو پروژکتور شما پیش بیاید تعویض لامپها و تمیز کردن فیلترها است. بسیاری از پروژکتورهای DLP از فیلتر استفاده نمیکنند. با این پروژکتورها، مهم است که آنها را در محیطی عاری از گرد و غبار نگهداری کنید تا از گرم شدن بیش از حد آنها جلوگیری شود.
رفع مشکلات رایج ویدئو پروژکتور
الف. مشکلات تصویر:
تصویر مات: حلقه فوکوس را تنظیم کرده و اطمینان حاصل کنید که ویدئو پروژکتور در فاصله مناسبی از صفحه قرار دارد. از نبود مانع روی لنز اطمینان حاصل کنید.
تغییر رنگ: این مشکل ممکن است به دلیل نزدیک بودن پایان عمر لامپ، کثیف بودن لنز یا گرم شدن بیش از حد ایجاد شود. لنز را تمیز کنید، در صورت نیاز لامپ را تعویض کنید و از تهویه مناسب اطمینان حاصل کنید.
ب. گرم شدن بیش از حد:
بررسی جریان هوا: اطمینان حاصل کنید که ویدئو پروژکتور تهویه مناسبی دارد و فیلترهای هوا تمیز هستند.
محیط: از قرار دادن پروژکتور در فضای بسته یا نزدیک منابع حرارت خودداری کنید. اگر مشکل گرم شدن ادامه پیدا کرد، به استفاده از یک فن خارجی فکر کنید.
ج. مشکلات اتصال:
بررسی کابلها: مطمئن شوید که تمامی کابلها به درستی متصل شدهاند. با کابلها یا منابع ورودی مختلف تست کنید تا مشکل را شناسایی کنید.
بازنشانی پروژکتور: گاهی اوقات، یک بازنشانی ساده میتواند مشکلات اتصال را حل کند. پروژکتور را برای چند دقیقه از برق جدا کرده و سپس آن را دوباره راهاندازی کنید.
د. مشکلات مربوط به برق:
بررسی منبع تغذیه: اطمینان حاصل کنید که کابل برق به درستی متصل شده و پریز برق سالم است.
چراغهای هشدار: برای تفسیر هرگونه چراغهای هشدار یا پیامهای پروژکتور، به دفترچه راهنمای دستگاه مراجعه کنید.