تراشه DLP: نیمه رسانایی که همهچیز را تغییر داد، قلب تپنده هر سیستم پخش DLP، یکنیمه رسانای اُپتیکال به نام «تراشه DLP» (DLP Chip) است. این تراشه در سال 1987 میلادی توسط دکتر لَری هُورنبِک از شرکت تگزاس اینسترومنتس (Texas Instruments) اختراع شد.
شاید بتوان تراشه DLP را پیشرفتهترین کلید روشنایی جهان قلمداد کرد. این تراشه حاوی یک ردیف مستطیل شکل از حداکثر 2 میلیون آینه میکروسکوپی لولادار است. اندازه هر یک از این ریز آینهها (micromirror) کمتر از یکپنجم ضخامت موی انسان است.
آینههای تراشه DLP در ترکیب با یک سیگنال ویدئویی یا تصویری، یک منبع نور و یک لنز ویدئو پروژکتور، یک تصویر دیجیتال را بر روی پرده نمایش یا صفحهای که در برابر لنز قرار دارد انعکاس میدهند. تراشه DLP و ابزارهای الکترونیکی پیشرفته مرتبط با آن چیزی را تشکیل میدهند که به آن «فناوری DLP» میگوییم.
روند تولید تصویر سیاه و سفید در سیستم DLP
ریز آینههای تراشه DLP به لولاهای بسیار ریزی متصل هستند که امکان حرکت آنها به سمت منبع نور در سیستم پخش DLP (حالت روشن) یا فاصله گرفتن از آن (حالت خاموش) را فراهم میکند. درنتیجه این جابجایی، یک پیکسل تاریک یا روشن بر روی پرده نمایش ظاهر میشود.
کد دیجیتال تصویری که وارد نیمهرسانا میشود به هرآینه دستور میدهد که تا هزاران بار در هر ثانیه خاموش و روشن شود. هنگامیکه تعداد دفعاتی که یک آینه در حالت روشن قرارگرفته از حالت خاموش بیشتر میشود، آن آینه یک پیکسل خاکستری روشن را انعکاس میدهد؛ در عکس این حالت، یک پیکسل خاکستری تیره منعکس خواهد شد.
از این طریق، آینههای سیستم پخش DLP میتوانند تا 1024 طیف گوناگون از رنگ خاکستری را در هر پیکسل انعکاس بدهند و سیگنال ورودی تراشه DLP را به تصاویر سیاه و سفید بسیار دقیق و توأم با جزئیات فراوان تبدیل نمایند.
روند افزودن رنگ به تصویر ویدئو پروژکتور DLP
نور سفیدی که توسط لامپ ویدئو پروژکتور در سیستم پخش DLP تولیدشده در حین عبور از سطح تراشه DLP از یک چرخ رنگ (Color Wheel) میگذرد. نور توسط چرخ رنگبهرنگهای قرمز، سبز و آبی تبدیل میشود که سیستم پخش DLP یک تراشهای (Single-chip) میتواند از آن حداقل 16.7 میلیون رنگ را تولید نماید. سیستم سه تراشهای که در سیستمهای پخش سینمایی DLP به کار میرود قادر به تولید دستکم 35 تریلیون رنگ (35 با 12 صفر) است.
وضعیت روشن و خاموش هر ریز آینه با این سه مؤلفه سازنده رنگ هماهنگ میشود. بهعنوان نمونه، آینهای که مسئول پخش یک پیکسل ارغوانی است فقط نورهای قرمز و آبی را به پرده نمایش منعکس میکند. سپس چشم ما این تغییرات و سوسوزدنهای متناوب را باهم ترکیب میکند تا طیف رنگی موردنظر را در تصویر پخششده از ویدئو پروژکتور مشاهده کنیم.
سینمای دیجیتال: سیستم پخش DLP سه تراشهای
در آن دسته از ویدئو پروژکتور های DLP که به کیفیت تصویر یا روشنایی بسیار زیادی نیاز دارند (مانند ویدئو پروژکتورهای سینمایی و سالنهای بزرگ) از سیستم سه تراشهای استفاده میشود تا تصاویر (متحرک یا ثابت) خارقالعاده و جذابی تولید شود.
در سیستم سه تراشهای، نور سفیدی که توسط لامپ تولیدشده از یک منشور عبور میکند و از این طریق به رنگهای قرمز، سبز و آبی تفکیک میشود. هر تراشه DLP فقط مسئول رسیدگی به یکی از این رنگها خواهد بود. سپس نوررنگی که ریز آینهها انعکاس میدهند ترکیبشده، از لنز ویدئو پروژکتور عبور میکند و تصویر موردنظر را تشکیل میدهد.
چرا باید ویدئو پروژکتور DLP را انتخاب کنیم؟
دقت بالای تصویر
تصاویر ثابت و ویدئویی تولیدشده توسط فناوری DLP دقت و وضوح بسیار بالاتری دارند، چراکه تراشه DLP فاصله میان پیکسلهای تصویر را به حداقل میرساند. آینههای این سیستم که بافاصلهای کمتر از یک میکرون از یکدیگر قرارگرفتهاند تصاویر بسیار دقیق وتوام با جزئیات فراوانی را ایجاد میکنند.
شفافیت و طبیعی بودن تصاویر
فناوری DLP، تصاویر واضح، طبیعی و شفافتری را تولید میکند و بهترین کیفیت تصویر ممکن را ارائه میدهد. این فناوری قادر به ایجاد نسبتهای کنتراست بینهایت بالاست (تا 12000:1) و لذا با افزایش دقت نواحی روشن و عمق نواحی تیره و خلق تصاویری که باعث میشود چارچوب پرده نمایش بهمانند یک پنجره به نظر برسد، تجربه مدهوش کنندهای را برای کاربر رقم میزند. درمجموع، تصویر تولیدشده توسط فناوری DLP عاری از ایراد و بسیار طبیعی است.
100 درصد دیجیتال
تراشه DLP انعکاسی بوده و 100 درصد دیجیتال است. این تراشهی کاملاً دیجیتال با میلیونها آینه میکروسکوپی خود تصاویر طبیعی، دقیق و خوشرنگی را تولید میکند.
ایدئال برای پخش انواع مختلف محتوا
زمان پاسخدهی پیکسل (Pixel Response Time) تراشه فوقالعاده سریع DLP به رقم بینظیر 16 میکروثانیه میرسد. ویدئو پروژکتورهای سینمای دیجیتال مبتنی بر تراشه DLP تصاویر دقیق و شفافی را تولید میکنند که آنها را به گزینههای بسیار ایدئال برای پخش محتواهای مختلفی مانند مسابقات ورزشی زنده، کنسرتهای موسیقی و حتی رویدادهای ورزشی عمومی تبدیل میکند.