دبیر هنر ویدئو پروژکتور متصل به رایانه کلاس را روشن کرده و ویدیویی از نحوه رسم یک نقاشی که از وبسایت یک هنرمند برجسته دانلود کرده را برای دانش آموزان پخش میکند. در آزمایشگاه مدرسه که در انتهای راهرو قرار دارد، یک ویدئو پروژکتور دیگر در حال پخش تصاویر توأم با جزئیات و دقیقی از سیستم عضلانی انسان است. در یک کلاس دیگر، دبیر علوم اجتماعی با استفاده از دستگاه دیویدی متصل به ویدئو پروژکتور کلاسی، کلیپهایی از یک مستند جالب را با کیفیت صدای بینظیری پخش میکند.
همه افرادی که دستی در دنیای آموزش دارند بهخوبی از این حقیقت مسلم آگاهند که ویدئو پروژکتورهای مالتی مدیا یا چندرسانهای نقش مؤثری در جلبتوجه و تقویت عملکرد دانش آموزان و دانشجویان دارند، اما مسئله مهمی که در این میان وجود دارد انتخاب ویدئو پروژکتوری است که با نیازهای آموزشی و بودجه موجود متناسب و هماهنگ باشد. خوشبختانه اخیراً ویدئو پروژکتورهای خاصی برای کاربردهای آموزشی عرضه شده که علیرغم داشتن ویژگیها و قابلیتهایی که بیشتر در امور آموزشی کاربرد دارد ارزانتر هستند و پشتوانهای از خدمات و پشتیبانی مثالزدنی را از جانب تولیدکننده و فروشنده یدک میکشند.
در این مطلب به مهمترین نکاتی که برای خریداری یک ویدئو پروژکتور کلاسی مقرونبهصرفه و قدرتمند باید به آنها توجه داشته باشید اشاره خواهیم کرد.
ویدئو پروژکتور برای کلاس درس
بسته به اندازه کلاس میتوان از پروژکتورهای پرتاب کوتاه و پرتاب فوق کوتاه و همچنین پروژکتورهای نصبی استفاده کرد. ویدئو پروژکتورهای تعاملی در ترکیب با تخته سفید برای دورههای درسی و تعاملی مختلف مناسب هستند.
همچنین پروژکتورهای نصبی با شدت نور بالا بهترین انتخاب برای استفاده در سالنهای بزرگ دانشگاهی هستند. از یک طرف، این پروژکتورها را میتوان با استفاده از پایه سقفی به سقف ثابت کرد که باعث صرفه جویی در فضا میشود. از سوی دیگر، ویدئو پروژکتورهای نصبی معمولاً به قدری روشن هستند که حتی در فضاهای روشن نیز میتوانند تصویر روشنی را به نمایش بگذارند و یکی از بهترین برندها در این زمینه ویدئو پروژکتور اپسون است.
مزایای نصب ویدئو پروژکتور در مراکز آموزشی
استفاده از درسهای تعاملی
ارائه چند رسانهای
محتوای قابل تکرار
محتوای قابل ویرایش
صرفه جویی در زمان
جایگزین مناسب برای تلویزیون
ارائه بدون کاغذ
مهم ترین فاکتورهای انتخاب ویدئو پروژکتور مدارس
قبل از انتخاب ویدئوپروژکتور مناسب کلاس، باید این سه فاکتور را در نظر بگیرید:
اندازه فضا
برای هر اتاق یک ویدئو پروژکتور مناسب وجود دارد که از فضای موجود استفاده بهینه میکند و در نتیجه بهترین نتیجه را ارائه میدهد. انتخاب مناسبترین نوع ویدئو پروژکتور است که تعیین کننده است در نتیجه برای این موضوع دو نوع ویدئو پروژکتور برای انتخاب دارید:
ویدئو پروژکتور پرتاب کوتاه و فوق العاده پرتاب کوتاه
ویدئو پروژکتور شورت ترو و پرتاب بسیار کوتاه برای اتاقهای کوچک تا متوسط مناسب هستند، به خصوص اگر میخواهید از یک پروژکتور پرتاب کوتاه تعاملی استفاده کنید.
ویدئو پروژکتور با اپتیک معمولی
از سوی دیگر ویدئو پروژکتورهایی با اپتیک معمولی مانند ویدئو پروژکتور اپتما برای اتاقهای متوسط تا بزرگ مانند کلاسهای بزرگ و سالنها بسیار مناسب هستند. با این حال، این نوع پروژکتور را نمیتوان برای برنامههای تعاملی استفاده کرد.
روشنایی و وضوح تصویر
فارغ از اینکه محتوای چندرسانهای که پخش میشود چقدر جالب است یا جه قابلیتهای تعاملی دارد اگر از یک ویدئو پروژکتور کمنور استفاده شود یا کیفیت صدا کم باشد، هرگز در جلبتوجه فراگیران موفق نخواهید شد. دانش آموزان و دانشجویان باید بتوانند از هرجایی که در کلاس نشستهاند صدای در حال پخش را شنیده و تصویر ویدئو پروژکتور را بهوضوح مشاهده کنند. وضوح و روشنایی تصویر تأثیر قابلتوجهی بر میزان توجه و جذب و حفظ اطلاعاتی میگذارد که ارائه میشود.
استفاده از راهکارهایی مانند فناوری سه تراشهای 3LCD که در اغلب ویدئو پروژکتورهای کلاسی، تجاری و سینمای خانگی به کار میرود، باعث تولید مستمر تصاویر زنده و درخشان میشود. بهمنظور نمایش تصاویر روشن و واضح در یک کلاس معمولی که کاملاً تاریک نیست باید از ویدئو پروژکتورهایی استفاده کنید که میزان روشنایی رنگی و سفید آنها بین 2200 تا 4000 لومن است. ضمناً بهتر است که رزولوشن یا وضوح تصویر ویدئو پروژکتور با رزولوشن رایانه (که معمولاً XGA استاندارد، یعنی 1024×768 با aspect ratio یا نسبت تصویر 4:3 است) یکسان باشد.
شدت روشنایی
تصویر هر چه روشنتر باشد بهتر است و این قاعده کلی برای اکثر ویدئو پروژکتورهای مربوط به ارائه است. برای اتاقهایی که فقط میتوانند اندکی تاریک شوند، ما ویدیو پروژکتورهایی با حداقل 3000 انسی لومن را توصیه میکنیم . برای اتاقهای خیلی روشن و بزرگ، پروژکتورهایی با حداقل 4000 انسی لومن را کاملا ضروری میدانیم. البته که برای کیفیت تصویر بهتر، تاریک شدن جزئی اتاق هم توصیه میشود.
وضوح تصویر
رزولوشن یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب یک ویدئو پروژکتور مناسب برای موسسات آموزشی است زیرا کل سالن باید بتواند تمام جزئیات تصویر مربوط به ارائه را تشخیص دهد و یکی از بهترین انتخابها در این زمینه ویدئو پروژکتور بنکیو است.
برای نتایج رضایت بخش، ما یک ویدئو پروژکتور با وضوح تصویر WXGA (1280 x 800) یا بالاتر را توصیه میکنیم. این وضوح استاندارد برای حداقل وضوح تصویر است. علاوه بر این با نسبت تصویر 16:10 مطابقت دارد. همچنین شما باید یک پروژکتور Full HD را به یک ویدئو پروژکتور SVGA ترجیح دهید. در واقع Full HD را میتوان برای هر نیازی استفاده کرد و قابل قیاس با ویدئو پروژکتور XGA هم نیست. این وضوح به طور گسترده در پروژکتورهای مربوط به ارائه استفاده میشود.
امروزه با هدف تطبیق با رزولوشن مورد نظر شما ویدئو پروژکتورهای کلاسی متنوعی در بازار عرضه میشود؛ بهعنوانمثال رزولوشن SVG (800×600، 4:3) که کمتر متعارف است و رزولوشن WXGA (1280×768، 16:10) که محبوبیت روزافزونی پیداکرده و کاملاً با لپتاپهای صفحه عریض سازگار است. برای سالنهای سخنرانی دانشگاهها یا آمفیتئاتر مدارس باید به سراغ گزینههایی بروید که روشنایی و رزولوشن بالاتری دارند.
مجموع هزینههای تعمیر و نگهداری ویدئو پروژکتور
امروزه به لطف تنوع روزافزون محصولات عرضه شده در بازار، امکان انتخاب ویدئو پروژکتورهای چندرسانهای کلاسی مقرونبهصرفه که عملکرد بالا و قیمت مناسبتری دارند برای مدارس فراهمشده است. این روزها با توجه به محدودیت بودجه مدارس نهتنها باید به هزینه خرید ویدئو پروژکتور توجه کرد، بلکه لازم است که هزینههای جانبی استفاده از ویدئو پروژکتور نیز در نظر گرفته شود.
عمر لامپ ویدئو پروژکتور
راندمان انرژی ویدئو پروژکتورهایی که مقدار مصرف لامپ آنها بر مبنای وات در ازای هر لومن کمتر باشد بیشتر است و همین در بلندمدت با کاهش هزینه قبض برق و نیاز کمتر به تعویض لامپ باعث صرفهجویی در هزینهها میشود. بهعلاوه، ترجیحاً مدلهایی را انتخاب کنید که عمر لامپ بالایی دارند؛ مثلاً 5000 یا 6000 ساعت. امکان دسترسی آسان به لامپ و فیلتر نیز باعث کاهش هزینهها و زمان لازم برای انجام اقدامات مربوط به تعمیر و نگهداری خواهد شد.
در راستای کاهش هزینهها منطقی است که از سرمایهگذاری خود برای خرید ویدئو پروژکتور به کمک تجهیزات محافظتی مانند فیلترهای گردوغبار حفاظت کنید. استفاده از این فیلترها علاوه بر افزایش عمر لامپ (که تعویض آن هزینه نسبتاً سنگینی را در بردارد) باعث افزایش طول عمر ویدئو پروژکتور نیز خواهد شد. عدهای بر این باورند که ویدئو پروژکتورهای بدون فیلتر به دلیل نیاز کمتر به اقدامات مربوط به نگهداری خرج کمتری بر روی دست کاربر میگذارند، اما حقیقت این است که کاری به سادگی تمیز کردن یک فیلتر کابوسی نیست که نتوانید از پس انجام آن برآیید و هیچ هزینهای نیز ندارد.
صفحه نمایش مناسب مدرسه
صفحه نمایش انتخاب شده باید با ویدئو پروژکتور مورد استفاده و با در نظر گرفتن شرایط اتاق مطابقت داشته و نوع صفحه نمایش نیز باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، صفحات ثابت باید از قبل بر روی سقف یا دیوار نصب شوند. با این حال صفحه نمایشهای موبایل در عرض چند دقیقه آماده استفاده هستند. این صفحه نمایشها را میتوان به راحتی در هر کلاسی حمل، نصب و استفاده کرد.
قابلیتهای اضافی برای تسهیل استفاده از ویدئو پروژکتور
پیش از خرید یک ویدئو پروژکتور کلاسی حتماً ویژگیها و قابلیتهای مدل مورد نظر خود را بهدقت بررسی کنید تا بهترین گزینه را برای نیازهای خاص آموزشیتان انتخاب کرده باشید. بهعنوانمثال، یکی از موارد مهم برای ویدئو پروژکتورهای کلاسی، plug 'n play بودن آنهاست تا وقت ارزشمند کلاس برای انجام تنظیمات لازم برای راهاندازی گرفته نشود. بهطورکلی به دنبال مدلهایی باشید که انجام فعالیتهای مهم و روتین، مانند روشن و خاموش کردن و اتصال به دستگاههای مختلف در آنها سادهتر است.
ازجمله ویژگیهای کاربردی دیگر میتوان به تنظیم خودکار کیستون یا تصحیح حالت ذوزنقهای بهمنظور پیکربندی و راهاندازی آسان و سریع؛ و همچنین قابلیت قطع سریع صدا و تصویر بنا به صلاحدید مدرّس اشاره کرد. به کمک این قابلیت، چنانچه معلم یا استاد موقتاً بخواهد توجه را از پرده نمایش به سمت خود معطوف کند میتواند با استفاده از یک دکمه یا سویچ فوراً برای یک مدت زمان قابل تنظیم صدا و تصویر ویدئو پروژکتور را قطع کند (در این حالت بهطور خودکار یک تایمر برای خاموش شدن دستگاه در صورت عدم استفاده فعال میشود). بهعلاوه، معمولاً معلمین و اساتید از وجود ورودی میکروفون و اسپیکر نیز استقبال میکنند تا بدون فشار آوردن به حنجره خود بتوانند صدایشان را به همه شاگردان برسانند.
بسیاری از نوآوریهای انجامگرفته در طراحی و توسعه ویدئو پروژکتورهای کلاسی، نتیجه مستقیم تلاش برای پاسخگویی به نیازهای معلمین و اساتید بوده است. بهعنوانمثال، هنگامیکه مدارس از نیاز خود برای رسیدن صدا به همه دانش آموزان کلاش سخن گفتند، ویدئو پروژکتورها به بلندگوهای 10 واتی و قابلیت زیرنویس گذاری خودکار مجهز شدند. امروزه حتی سیستمهای ترکیبی متشکل از ویدئو پروژکتور، دیویدی و سیستم صوتی جدیدی عرضه شده که امکان نمایش فیلمهای دیویدی و سایر انواع محتوای دیجیتال را بدون نیاز به تجهیزات اضافی فراهم میکنند.
ویدئو پروژکتور بهعنوان یک جزء همگون از ابزارها و تجهیزات کلاس
یکی از موارد مهمی که در تصمیمگیری خود برای خرید ویدئو پروژکتور کلاسی باید مدنظر قرار بدهید، نحوه استفاده از ویدئو پروژکتور در کلاس درس است. بهعنوان نمونه، چنانچه از دستگاههای متنوعی در کلاس استفاده میکنید باید از وجود درگاههای مناسب، مانند کامپوننت، S-video و کامپوزیت، USB، HDMI و ورودی و خروجی صدا اطمینان پیدا کنید. درواقع، ویدئو پروژکتور باید بهعنوان یک جزء هماهنگ و همگون از کلاس بتواند با سایر ابزارها و تجهیزات کلاس مانند رایانههای متصل به اینترنت، سیستمهای کنترل و نظارت، اسکنر و پرینتر، دوربین دیجیتال، داک لپتاپ، پخشکنندههای VHS یا دیویدی و دستگاههای مختلف قابلحمل یا دستی تعامل داشته و با آنها بهخوبی کار کند.
امکان اتصال آسان به فناوریهایی مانند رایانه و سایر تجهیزات چندرسانهای، معلمین و اساتید را از طریق اینترنت و فراهم آوردن امکان دسترسی به آیتمهای چندرسانهای مانند کلیپهای ویدیویی و انیمیشنهای آموزشی مختلف به منابع عظیمی از مواد آموزشی پیوند میدهد.
برخی از مدارس و دانشگاهها امکان و استطاعت مالی لازم برای نصب ویدئو پروژکتورهای سقفی در همه کلاسهای خود را دارند، اما این امکان برای بسیاری از محیطهای آموزشی وجود ندارد. خوشبختانه امروزه میتوانید ویدئو پروژکتورهای مختلفی را با همان کیفیت تصویر مدلهای سقفی پیدا کنید که امکان قرار دادنشان در موقعیتهای مختلف، مثلاً روی میز یا دیوار (برای ویدئو پروژکتور شورت ترو یا کوتاه برد) وجود دارد.
تصویر ویدئو پروژکتورهای کلاسی بر روی سطوح مختلف، مانند پردههای جمع شونده، وایت بوردهای تعاملی، یا گزینههای ارزانتری مانند دیوار، تختهسیاه و وایت بوردهای معمولی قابل پخش است. امروزه با هدف پاسخگویی به نیازهای مختلف آموزشی، بسیاری از ویدئو پروژکتورها به قابلیتهای تعاملی مجهز شدهاند.
لازم به ذکر است که باید نوع اتصال مورد نیاز (مثلاً اینکه دستگاه را بهصورت بیسیم به شبکه وصل میکنید یا از طریق کابل) و ضرورت وجود درگاههای ورودی و خروجی مختلف را بررسی کنید. بسته به اتصالات موجود میتوانید چندین ویدئو پروژکتور را از طریق سیستم کنترل یا شبکه IP کنترل کنید یا اینکه کنترل را بهصورت دستی انجام بدهید. محیطهای آموزشی با استفاده از اتصالات RJ-45 (برای کنترل و نظارت از راه دور ویدئو پروژکتورها از طریق شبکه) میتوانند در هزینههای مربوط به پشتیبانی فنی صرفهجویی کنند.
از این طریق کارکنان نیز میتوانند امور مربوط به تعمیر و نگهداری را زمانبندی کرده و پس از ساعات آموزشی بدون مراجعه به تکتک اتاقها ویدئو پروژکتورها را از راه دور خاموش کنند.
یکی از روشهای نوآورانه در امر آموزش، استفاده ترکیبی از تبلت با ویدئو پروژکتورهای بیسیم است. در این حالت معلم یا استاد میتواند درحالیکه یک تبلت در دست دارد آزادانه در کلاس حرکت کند، درحالیکه هر چیزی که با قلم دیجیتایزر خود بر روی صفحه تبلت مینویسد از طریق ویدئو پروژکتور پخش میشود. حتی برخی از مدارس و دانشگاهها این اطلاعات را بهصورت بیسیم به شبکه کابلی خود میفرستند تا از این طریق پخش شود. در این حالت، خروجی تبلت با اتصال بیسیم دستگاه به شبکه میتواند به هر یک از ویدئو پروژکتورهای آموزشگاه ارسال شود.
ضرورت هماهنگی ویدئو پروژکتور کلاسی با شرایط و نیازهای خاص محیط آموزشی
اطمینان پیدا کنید که ویدئو پروژکتوری را انتخاب میکنید که تولیدکننده آن با نیازهای خاص دنیای آموزش آشنایی دارد. آیا شرکت مورد نظر مدلهایی را تولید میکند که اساساً برای استفاده در محیطهای آموزشی طراحی شدهاند؟ آیا گزینهها و راهکارهایی برای استفاده در شرایط مختلف آموزشی فراهم میکند؟ آیا شرکت تولیدکننده قیمتهای رقابتی، گارانتی طولانی و خدمات و پشتیبانی اختصاصی برای مشتریان ویدئو پروژکتورهای کلاسی خود ارائه میکند؟
کانون تمرکز مدارس و دانشگاهها فراهم آوردن فرصتهای آموزشی برای جذب اطلاعات و کسب مهارتهای لازم برای داشتن یک آینده درخشان است. مسئولان این محیطهای آموزشی با انتخاب هوشمندانه در استفاده از فناوریهای آموزشی میتوانند ویدئو پروژکتورهایی را خریداری کنند که باوجود کیفیت تصویر بالا، امکانات ارتباطی متنوع و قابلیتهای سهل الاستفاده، آنها را متحمل هزینههای سنگین نمیکنند.